2009. december 26., szombat

Házi készítésű ajándékok

Bár most már Szilveszter van, de eddig éppen az ünnepekhez kapcsolódó sok pihennivaló, meg vendégeskedés miatt nem jutott idő megírni azt a bejegyzést, ami a házi készítésű ajándékainkról szól. Most pótolom.
Kétféle műremek készült, narancslekvár és tejszínes kávélikőr (vagyis házi Bailey's).
Ez volt életünk első lekvárfőzése! Pepecselős egy meló ez, pedig jelen esetben csak kb. egy kilónyi gyümölcsről beszélünk. Ezek után belegondolni abba, hogy nyaranta sokan 10-20 kg sárgabarackból tesznek el lekvárt! El se tudom képzelni, mennyi idő lehet ennyi barackot feldolgozni... Minimum egy teljes hétvége. (Vagy ez csak a rutintalan lekvárfőző sötét gondolata?)

Mindenesetre első próbálkozásnak igazán sikeres volt. Pedig a hozzávalók beszerzését tekintve nehezített pályán mozogtunk. Konkrétan a dzsemfixre (Dr.Oetker) gondolok. Kerestük hiperekben, környékbeli kis boltokban, sehol semmi. Aztán F. felhívta a Dr. Oetker hazai helytartóját, aki szerint ebben az időszakban dzsemfixet találni a boltok polcain teljesen lehetetlen. Már épp kezdtünk másik narancslekvár recept (dzsemfix-mentes) után nézni, mikor Anyukám azt mondta: "Ja! Dzsemfix! Hát lehet, hogy nekem van valahol itthon!" És volt! Aztán végre nekiállhattunk. Pikk-pakk elkészültünk vele. Mondom most. Viszont amikor a hártyáitól kellett megszabadítanunk a gerezdeket, akkor az végtelennek tűnt. Valójában ez a munkafázis kettőnknek fél óra volt. Aztán a főzés és az üvegbe töltés semmiségnek tűnik. Na de az, hogy utána bármihez hozzáértünk, minden ragadt a konyhában!!! :-)
(Kiegészítésképpen: azóta találtunk Match-ben Haas dzsemfixet, 2:1 és 1:1 arányút, tehát a mission: impossible csak a Dr.Oetker dzsemfixre igaz.)

A narancslekvár receptjét még tavaly télen találtam valahol a neten, "fűszeres narancslekvár" néven, de a megvalósításra csak most, Karácsony előtt került sor, némi módosítással.


Nagyon finom ez a variáció, intenzíven narancsos és a lekvár ízében a kesernyés felütés csak mérsékelten van jelen, mondhatni gyerekbarát. Fellelhetőek olyan receptek is melyek a narancsból kifejezetten a kesernyés vonulatot hangsúlyozzák inkább, legközelebb lehet, hogy egy ilyet próbálunk ki. Remélhetőleg még idén télen. :-)

Íme a fűszeres narancslekvár receptje (amire újból rákerestem és sok oldalon fellelhető):

Hozzávalók:

850 g narancsgerezd, amiket megszabadítunk hártyáitól (kb. 9 narancsnak felel meg)
400 ml narancslé (4 nagyobb narancs kifacsart leve)
2 tasak Dr. Oetker Vanillincukor (ezt kihagytuk)
Fél-fél teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg (szegfűszeget végül nem tettünk bele)
350 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix Szuper 3:1 (télen ezt nagyon nehéz beszerezni, mert nincs lekvárfőzőz szezon, érdemes nyáron feltankolni belőle)
Az üvegeket kifőztem használat előtt.

A narancsgerezdeket és a narancslevet egy főzőedénybe tesszük. A cukorban jól elvegyítjük a dzsemfixet, a vanillincukrot és a fűszereket, és a gyümölcshöz adjuk. Az elegyet állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, továbbra is keverve 3 percig zubogva forrni hagyjuk, majd levesszük a tűzről. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk a tetejéről. Azonnal üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, és 5 percre fejre állítjuk. Hűlés közben az üvegeket többször megfordítjuk, hogy a narancsdarabokat egyenletesen elosszuk.


A kávélikőr készítésben pedig az az egyik legjobb, hogy a sok kóstolgatástól egyre vidámabbak leszünk. És hát sokat kellett kóstolgatni, szóval volt vihogás rendesen. :-)

A recept valójában több recepet ötvözetéből áll, plusz még a saját ízlésünk is formálta.

Hozzávalók:

2 dl vodka
2 dl lefőzött erős kávé
másfél tubus cukrozott sűrített tej
kb. 2,5 dl tejszín
2 ek. azonnal oldódó kakaópor

Az elkészítése csupán annyi, hogy a hozzávalókat összeöntjuk (a kávét ne forrón!) és jól elkeverjük. Ezután ha kell, lehet utánízesíteni, édesíteni stb. Nekünk a fenti összetétel nagyon bejött. Hűtőben hetekig eláll.
Az ajándékozottak örültek, a kávélikőr receptjét rögtön kérték is, mindenki cuppogott és elégedetten hümmögött, az egyik üveg narancslekvár fele pedig felbontás után néhány perccel eltűnt... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése