2009. december 16., szerda

Zsírunk és nevetünk

Na kérem, túl vagyunk egy igazi konyhai nagydobáson!:-)
Valószínűsítem, hogy ez csak Nekünk jelentett nagy kihívást.
Még jó hogy, hiszen most csináltuk először, és hát nem is lett tökéletes, de azért nagyon-nagyon finom.

Amiről szó van, az a csirkemájas zsír. Vagyis libazsírban megsütött darabolt csirkemáj némi hagymával, amit aztán jól kifagyasztva reggelire, vacsorára finom friss kenyérre kenve, mindenféle zöldségekkel megeszünk.

Nekünk ez tényleg nagy dolog volt. Hiszen mégis csak a zsírról beszélünk, amit általában csak messziről csodálunk, mert nem soroljuk az igazán egészséges alapanyagok közé, de azért titkon vágyakozunk utána.:-)

A dolog szépséghibája különben az lett, hogy a máj és zsír aránya nagyon a zsír felé tolódott.
Ezt úgy sikerült (már ha ez siker...) elérnünk, hogy a kb. 35 dkg csirkemájat fél kg libazsírban sütöttük meg. Ennyi májhoz ennyi zsír nagyon sok. Perzse ez is ízlés kérdése, de mi nem ilyen eredményre törekedtünk, hanem az aranymetszéshez hasonlóan tökéletes máj-zsír arányra.

Végül aztán azt találtuk ki, hogy kifagyasztás után leszedünk néhány centi zsírréteget és azt elhasználjuk valami másra.

A valami más a Pffeferkuchen lett, amit a "Fűszer és Lélek" zsidó szakácskönyvből sütöttem meg. Igaz, csak fél adagot, de az is mesés lett.

Íme a recept a teljes mennyiségekkel.


Hozzávalók:

50 dkg liszt
20 dkg libazsír
2 dl fehérbor
2 tojás + 1 a kenéshez
durvára darált fekete bors
2 kk só

A lisztet a zsírral dagasztókar segítségével összedolgozzuk, utána a tojásokat is hozzáadjuk, fellazítjuk a borral, végül fűszerezzük a sóval és a borssal (én durvára darált színes borsot használtam hozzá, nagyon finom volt vele). Két órát pihentetjuk a hűtőben, aztán lisztezett deszkán kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk, azokat megsodorjuk és apró kalácsokat fonunk belőle.

A recept szerint ez 20 db kalácsra elegendő mennyiség.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. egy óra alatt megsütjük. Félidőben kell megkenni a felvert tojással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése