2009. október 16., péntek

Sütôtökkrém leves

Egyikünk sem szereti a sült tököt. Olyannyira nem, hogy miközben sül, a szagokkal ki lehet bennünket kergetni a világból, de lagalább is a konyhából. Ehhez képest a sütôtöklevessel nem tudunk betelni. Igaz, nálunk úgy készûl, hogy nem sütjük meg sütôben a tököt, hanem megy a fôzôlébe nyersen. Azt is nagyon szeretem benne, hogy sokféleképpen lehet fûszerezni és ezzel más-más vonulatot kimelni a tök ízébôl.
A legutóbbi így készült (ez tul.képp. az alap verziónak is nevezhetô):

1 kanadai tök (normál méretû)
1 közepes fej vöröshagyma
1 kisebb burgonya
3 csipet római kömény
1 csipet gyömbér
fél csipet fehérbors

kb. 1,2 liter víz
kb. 1,5 dl tejszín
kevés vaj és olaj

A tököt meghámozzuk, magtalanítjuk, felkockázzuk. A hagymát egész apróra, a burgonyát kis kockákra vágjuk. A vaj és olaj keverékén megdinszteljük a hagymát, sózzuk és átkeverjük a tökkel és krumplival. Fûszerezzük a római köménnyel, gyömbérrel, fehéborssal, átforgatjuk a zöldséget a fûszerekkel és felöntjük vízzel. Nagyon puhára fôzzük. Turmixolás ill. botmixerezés elôtt 2-3 merôkanálnyi levet le szoktam venni a levesbôl egy tálba, hogy véletlenûl se legyen hígabb a kelleténél, ha pedig túl sûrû lesz turmixolás után lesz mivel felengedni. Aztán már csak a tûzhelyre visszatéve a tejszínnel kell selymessé tenni a levesünket. Levesbetét gyanánt nagyon ropogósra sütöttem néhány szelet bacont. Fantasztikus volt hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése