2009. november 1., vasárnap

Éjszakai fôzés - durván kókuszos

Tegnap este miután letettük aludni a Gyermeket, kitelepültünk a konyhába, mert egy új receptet készültünk kipróbálni.
A recept Bereznay Tamástól való és a Nôk Lapjában jelent meg.
És amirôl szó van tratatattaaaááá: kókuszos csirkeszárnyak curry-s mártogatóval. Hoppá, jól hangzik, ugye?
Nekünk izgalmas ételnek ígérkezett, pedig nem vagyunk nagy kókusz fanok.

Íme a recept:

- 16 db csirkeszárny
- 10-15 dkg kókuszreszelék
- 3 tojás
- 10 dkg liszt
- 1 ek. kristálycukor
- olaj a sütéshez
a mártogatóhoz
- 10 dkg majonéz
- 2ek. joghurt
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 kk curry por
- fehérbors

A csirkeszárnyakat tisztítás után feltesszük fôni 3 liter vízben az 1 ek. kristálycukorral és sóval. Puhára fôzzük. A húst hideg vízzel lehûtjük, szárazra töröljük. Ezután lehet is panírozni a liszt-tojás-kókusz trióval. Bô, forró olajban hirtelen megsütjük (a piruló kókusznak nagyon finom illata van).
A mártogatóhoz felaprítjuk a lilahagymát. A majonézt és a joghurtott összekeverjük, fûszerezzük a curry-vel, fehérborssal, esetleg sóval. Végül hozzáadjuk a lilahagymát.

Egyszerû elkészíteni, de az íze valahogy nem az igazi. A recept pl. nem írja, hogy a húst panírozás elôtt sózzuk meg.
Kellett volna rá gondolnom és gondoltam is, csak úgy kombináltam, hogy ha inkább enyhén édeskés a fôzôvíz akkor az a kókuszt hivatott jobban kiemelni és így nem sóztam meg a csirkeszárnyakat. Azonkívûl a fôtt csirkebôr ami a szárnyon helyenként vastagabb a kókuszreszelékbe hempergetve és jó sok olajban kisütvet, nahát az több mint zsíros. Lehet, hogy bôrtelenítve jobb lett volna...? Megkockáztatom, hogy a curry-s mártogató nélkül egy-két falat után feladtuk volna, de így fejeként kettôt megettünk belôle.
Ültünk a konyhában egy halom csirkeszárny felett ami mind kókuszos és közben BBQ szárnyakról, hozzá rokfortos mártogatóról álmodoztunk.
Ezt a receptet élvonalbeli kókusz-rajongóknak ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése